• Νέα μονάδα Βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας από υπολείμματα γεωργικών καλλιεργειών από τη ΔΕΗ – Ανανεώσιμες | Building Green Expo

  Νέα μονάδα Βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας από υπολείμματα γεωργικών καλλιεργειών από τη ΔΕΗ – Ανανεώσιμες

  Jun 6, 2017 | News Board

  Κλιμάκιο Οικονομικών εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, εξειδικευμένοι μηχανικοί από την Φινλανδία, σε θέματα παραγωγής ενέργειας από βιομάζα και στελέχη της ΔΕΗ – Ανανεώσιμες βρέθηκαν από τις 31 Μαΐου στις εγκαταστάσεις της Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου Φλώρινας.

  Ενημερώθηκαν από υπηρεσιακά στελέχη του δήμου για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης με αφορμή τη δημιουργία νέας μονάδας ισχύος 25 MW με βιομάζα που θα καλύπτει τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης του δήμου και των δημοτικών διαμερισμάτων.

  Η νέα μονάδα, που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ – Ανανεώσιμες, έχει την έγκριση της ΡΑΕ και σύμφωνα με τον επικεφαλής της διεύθυνσης Γεωθερμίας και Βιομάζας της ΔΕΗ – Ανανεώσιμες, Μιχάλη Χλαμπουτάκη, εάν όλα κυλήσουν σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρίας θα είναι το πρώτο έργο τέτοιου μεγέθους στην Ελλάδα και το πρώτο που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ – Ανανεώσιμες στην Ελλάδα.

  Το έργο είναι προϋπολογισμού 65 εκ. ευρώ και προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί κατά 35% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο κ. Χλαμπουτάκης εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι οι οικονομικοί και τεχνικοί εμπειρογνώμονες της Τράπεζας συμπληρώνουν τις τελευταίες λεπτομέρειες, συλλέγουν πληροφορίες και στοιχεία για τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, στην οποία θα βασιστεί η λειτουργία της μονάδας, προκειμένου να τα εντάξουν στην εισηγητική έκθεση της πρότασης.

  Η νέα μονάδα Βιομάζας προβλέπεται ότι θα παράγει ενέργεια από υπολείμματα γεωργικών καλλιεργειών, όπως άχυρο σιτηρών και καλαμποκιού, από ξυλεία του δάσους και υπολείμματα δασικών εργασιών που υπάρχουν άφθονα στην δυτική Μακεδονία, καθώς και από παραπροϊόντα γεωργικών βιομηχανιών. Επίσης, η βασική πρώτη ύλη μπορεί να προέρχεται από καλλιέργεια ενεργειακών φυτών. Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ – Ανανεώσιμες τη λειτουργία της νέας μονάδας με βιομάζα θα καλύπτουν 25 εργαζόμενοι, από μηχανικούς έως εργατοτεχνικό προσωπικό. Το συγκρότημα της εφοδιαστικής αλυσίδας, που θα λειτουργεί πλησίον του εργοστασίου, σύμφωνα με τον βουλευτή Φλώρινας Κωσταντίνο Σέλτσα, προβλέπεται να λειτουργεί από επιχειρηματικό σχήμα που θα συμμετέχουν αγρότες, ομάδες παραγωγών και κάτοικοι της περιοχής και σημείωσε ότι τον επόμενο μήνα θα κατατεθεί, προς συζήτηση στη Βουλή, το θεσμικό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει τις αρχές λειτουργίας οι οποίες θα διέπουν τη δημιουργία και λειτουργία ενεργειακών συνεταιρισμών.

  Εξαιτίας του καθεστώτος περιορισμένης λειτουργίας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αμυνταίου, ο οποίος τροφοδοτεί με θερμικό φορτίο της ηλεθέρμανση του Δήμου Αμυνταίου και που αναμένεται να σταματήσει την λειτουργία του το 2020 – 21, η ΔΕΗ – Ανανεώσιμες αποφάσισε την κατασκευή του σταθμού με βιομάζα προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης των κατοίκων. Η ΔΕΗ φιλοδοξεί έως το καλοκαίρι του 2019 να είναι έτοιμο για λειτουργία.

  Η παραγωγή ενέργειας από βιομάζα αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας και είναι πολύ ψηλά στις επιχειρησιακές προτεραιότητες της ΔΕΗ – Ανανεώσιμες.

  Πηγή http://www.ypaithros.gr/

  Ενημερωθείτε για την επόμενη διοργάνωση