• Οι τάσεις στα συστήματα εσωτερικής ηλιοπροστασίας | Building Green Expo

    Τα συστήματα εσωτερικής ηλιοπροστασίας διαθέτουν ένα μεγάλο αριθμό λειτουργιών και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά λόγω του ελεύθερου σχεδιασμού τους. Μια ματιά στα τελευταία στοιχεία της Γερμανικής Ένωσης Συστημάτων Ασφάλειας και Ηλιοπροστασίας (ViS) δείχνει ποιες λύσεις έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό στην αγορά.

    Σε γενικές γραμμές, τα μέλη της ViS παρουσιάζονται ικανοποιημένα από την αύξηση των πωλήσεων το 2016, με βάση έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο, όπως δήλωσε και ο Martin Auerbach, Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης. Από αυτή την πλευρά πάντως, οι πρώτοι έξι μήνες του 2017 βρίσκονται σε καλύτερο σημείο. “Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ένωσης, οι πωλήσεις στις μεγαλύτερες ομάδες προϊόντων σε ποσοστιαίες μονάδες παρέμειναν οι ίδιες ή αυξήθηκαν ελαφρώς κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2017”, δήλωσε ο Martin Auerbach. Οι πωλήσεις κάθετων περσίδων και κουρτινών μειώθηκαν. Με συνολικό ποσοστό 53,4%, οι πλισέ περσίδες και οι περσίδες τύπου Duette® αντιπροσωπεύουν το υψηλότερο ποσοστό πωλήσεων συστημάτων εσωτερικής ηλιοπροστασίας. Οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά +0,1 και +0,6% αντίστοιχα και έχουν καθιερωθεί σε υψηλό επίπεδο.

    Τα ρολά και τα διπλά ρολά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα προϊόντων με συνολικό μερίδιο 19,3%. Με μερίδιο 16,9%, τα ρολά κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση στις πωλήσεις με ποσοστό +2,4% το πρώτο εξάμηνο του 2017. «Μείναμε έκπληκτοι όταν διαπιστώσαμε ότι οι πωλήσεις των διπλών ρολλών μειώθηκαν, ωστόσο τα καλά σχεδιασμένα διπλά ρολά μπορούν ακόμα να θεωρηθούν ως ένα εξειδικευμένο προϊόν, αποτελώντας μόνο το 2,4% των πωλήσεων », δήλωσε ο Martin Auerbach. Η εξαιρετικά θετική εξέλιξη των οριζόντιων περσίδων το 2016 συνεχίστηκε και κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2017 με αύξηση των πωλήσεων κατά +1,1%. Όπως αναφέρει ο Martin Auerbach: “Οι κατακόρυφες περσίδες παρουσιάζουν ελαφρά πτώση στις πωλήσεις που ανέρχεται στο -1,1%. Με μερίδιο πωλήσεων 5,9%, οι κουρτίνες σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση των πωλήσεων σε ποσοστό (-13,4%) και συνεπώς συνεχίζουν την πτώση των πωλήσεών τους από πέρυσι”.

    Σε γενικές γραμμές, οι προσδοκίες των εταιρειών για το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι αισιόδοξες. Παραδείγματος χάριν, το 58% των κατασκευαστών συστημάτων ασφάλειας και ηλιοπροστασίας – συν 47% των προμηθευτών εξαρτημάτων για συστήματα ασφάλειας και ηλιοπροστασίας – αναμένουν αύξηση πωλήσεων το 2017. Το 25% των κατασκευαστών και το 53% των προμηθευτών αναμένουν σταθερές πωλήσεις. Σύμφωνα με την έρευνα της VfS, το 17% των κατασκευαστών προβλέπουν χαμηλότερες πωλήσεις.

    Θετικές προοπτικές

    “Οι κατασκευαστές συστημάτων ασφαλείας και ηλιοπροστασίας βλέπουν την οικονομική ανάπτυξη του τομέα τους με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία από τους προμηθευτές για το 2018”, δήλωσε ο Martin Auerbach. Το 58% των κατασκευαστών είναι θετικοί ως προς την οικονομική ανάπτυξη των συστημάτων ασφαλείας και ηλιοπροστασίας το 2018: “Αυτή η προσδοκία εμφανίζεται ακόμα πιο έντονη από ό, τι στην έρευνα του 2017”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του VfS. Το 31% των προμηθευτών συμμερίζονται αυτήν την εκτίμηση ενώ η πλειοψηφία (69%) θεωρεί ότι ο κλάδος θα αναπτυχθεί ικανοποιητικά. Κανείς δεν εξέφρασε αρνητικές προσδοκίες.

    Οι επισκέπτες της επερχόμενης R + T 2018 θα μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες απευθείας από την VfS σχετικά με τις τάσεις και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με τα συστήματα εσωτερικής ηλιοπροστασίας. Η VfS θα συμμετάσχει ενεργά στην ηγετική παγκόσμια εμπορική έκθεση για ρολά, πόρτες/πύλες και συστήματα ηλιοπροστασίας για πρώτη φορά.