• Οικολογική και οικονομική αξιοποίηση του βρόχινου νερού | Building Green Expo

    Οικολογική και οικονομική αξιοποίηση του βρόχινου νερού

    Jun 20, 2015 | News Board

    Tο νερό αποτελεί το βασικό συστατικό ζωής και η διατήρησή του αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας.

    Συλλέκτες ομβρίων υδάτων

    Στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να συμπορεύεται με την εξοικονόμηση νερού. Όπως η καλή μόνωση και η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές βελτιώνει την ενεργειακή αυτονομία ενός κτιρίου και εξοικονομεί ενέργεια, έτσι και η συλλογή και χρησιμοποίηση βρόχινου νερού βελτιώνει την αυτονομία σε νερό και εξοικονομεί πόσιμο νερό. Το σκεπτικό της συλλογής βρόχινου νερού, άλλωστε, δεν είναι καινούριο, καθώς χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στα ελληνικά νησιά. Ώρα είναι πλέον να απολαύσουν και οι πόλεις τα οφέλη του, σε μια πιο σύγχρονη μορφή. Ιδανικά θα πρέπει η χρησιμοποίηση του βρόχινου νερού να συμπεριλαμβάνεται στην υδραυλική μελέτη των νέων οικοδομών.

    Μαζέψτε τη βροχή που πέφτει στη στέγη σας συνδέοντας έναν συλλέκτη νερού σε ένα σωλήνα. Το νερό αυτό μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί στον κήπο. Εξετάστε επίσης το ενδεχόμενο να συλλέξετε το βρόχινο νερό, εγκαθιστώντας ένα ειδικό σύστημα που μαζεύει και φιλτράρει το νερό για να το χρησιμοποιήσετε αργότερα στην τουαλέτα και στο πλυντήριο.

    Σύμφωνα με έρευνα της UNESCO, που πραγματοποιήθηκε το 2003, για τα παγκόσμια αποθέματα νερού, υπολογίζεται ότι στα επόμενα 20 χρόνια η ποσότητα του νερού που αναλογεί στον καθένα προβλέπεται να μειωθεί κατά 30%.

     

    Tip 1: Πλύνετε το αυτοκίνητο με νερό της βροχής! Πλύνετέ το με έναν κουβά νερό με σαπούνι και ένα σφουγγάρι. Αν χρησιμοποιήσετε το λάστιχο, τοποθετήστε του ένα διακόπτη, ώστε να τον κλείνετε ενδιάμεσα. Αυτό εξοικονομεί και 700 λίτρα νερού τη φορά.

    Tip 2: Εάν έχετε κλιματιστικό μηχάνημα, κατευθύνετε το σωλήνα διοχέτευσης στα λουλούδια, τα δέντρα ή το γκαζόν.