Η ΕΕ επενδύει για καθαρότερο αέρα
Πρόσφατες εκθέσεις για αποπνικτικό νέφος σε κομβικές περιοχές της Ευρώπης και πολλές προβεβλημένες υποθέσεις παραβάσεων επισήμαναν την ανάγκη εφαρμογής προτύπων για την ποιότητα του αέρα σε επίπεδο ΕΕ. Η καλύτερη συνεργασία και η κινητοποίηση χρηματοδότησης για συγκεκριμένα έργα μπορούν να βοηθήσουν τα κράτη μέλη σε αυτό το εγχείρημα. Το ολοκληρωμένο έργο του προγράμματος LIFE το οποίο συντονίζει η περιφέρεια Małopolska της Πολωνίας μάς δείχνει τον τρόπο.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση υπολογίζεται ότι προκαλεί πάνω από 400 000 πρόωρους θανάτους στην ΕΕ ετησίως. Συγκεκριμένα, το 2014, συνέχισε να σημειώνεται υπέρβαση στα 23 από τα 28 κράτη μέλη των οριακών τιμών των ρύπων όσον αφορά την ποιότητα του αέρα που ορίζει η ΕΕ όπως του διοξειδίου του αζώτου και των σωματιδίων. Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα για να αξιοποιηθεί η υποστήριξη σε επίπεδο ΕΕ, εθνικό, περιφερειακό και ιδιωτικού τομέα για στοχευμένες δράσεις, ιδίως σε κομβικές περιοχές με ιδιαίτερα κακή ποιότητα του αέρα.
Ένα βραβευμένο ολοκληρωμένο έργο του προγράμματος LIFE που ονομάζεται «Małopolska in a healthy atmosphere» (Η Małopolska με υγιεινή ατμόσφαιρα) αποτελεί παράδειγμα για το πώς αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί. Το έργο διαθέτει προϋπολογισμό που ανέρχεται περίπου σε 16 εκατομμύρια ευρώ (εκ των οποίων 10 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από το πρόγραμμα LIFE). Ωστόσο, το έργο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην κινητοποίηση πρόσθετης χρηματοδότησης άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ από άλλες πηγές. Αυτή η πρόσθετη χρηματοδότηση συμβάλλει στη διευκόλυνση της εφαρμογής του σχεδίου για την ποιότητα του αέρα της περιφέρειας και βελτιώνει την ποιότητα ζωής για περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους: όχι μόνο στη Małopolska αλλά και στη γειτονική Σιλεσία, στη Σλοβακία και στην Τσεχική Δημοκρατία.
Πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα
Η περιφερειακή διοίκηση της Małopolska, όπου σημειώνονται σημαντικές υπερβάσεις των προτύπων για την ποιότητα του αέρα, ιδίως κατά τη διάρκεια ψυχρών καιρικών συνθηκών, θεωρεί ότι το κόστος αντικατάστασης παλιών καυστήρων θα ισοσταθμιστεί με την εξοικονόμηση χρημάτων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Και μέσω της ανταλλαγής γνώσεων, αναμένονται επωφελή πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα σε άλλες κομβικές περιοχές, όπως η Σιλεσία.
«Θέλουμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλον» δήλωσε ο Thomasz Pietrusiak από την περιφερειακή διοίκηση της Małopolska. «Η Τσεχική Δημοκρατία έχει αυστηρούς κανόνες για τη βελτίωση και την αντικατάσταση καυστήρων. Στη Małopolska διαθέτουμε σήμερα 420 εκατομμύρια ευρώ για δραστηριότητες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα».
Τέτοιου είδους δραστηριότητες περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την πρόσληψη 55 υπαλλήλων που θα είναι αρμόδιοι για οικολογικά ζητήματα με σκοπό να συμβουλεύουν τους πολίτες σχετικά με τρόπους διακοπής της χρήσης στερεών καυσίμων σε οικιακούς καυστήρες. Η καύση κακής ποιότητας άνθρακα και ξύλου είναι ένας από τους παράγοντες στον οποίο οφείλεται η κακή ποιότητα του αέρα στην περιφέρεια. Στόχος είναι η αναβάθμιση των καυστήρων και η βελτίωση της μόνωσης σε περίπου 155 000 σπίτια.
Καλές πρακτικές
Επίσης, το εν λόγω έργο έλαβε ένα από τα βραβεία του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Χρηστής Διαχείρισης για το 2017, προκειμένου να αναγνωριστούν οι προσπάθειες εξασφάλισης αυτής της σημαντικής επένδυσης από τις ομάδες του προγράμματος LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με περιφερειακές αρχές και την κοινωνία των πολιτών.
Πράγματι, μακροχρόνια έργα στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE όπως αυτό προωθούν την ευρεία συνεργασία και αποτελούν αποφασιστική ώθηση για την κινητοποίηση ενδιαφερόμενων φορέων και χρηματοδότησης, σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως του καθαρότερου αέρα για όλους.
Πηγή https://ec.europa.eu