• Πρότυπος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στην Κρήτη | Building Green Expo

  Πρότυπος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στην Κρήτη

  May 29, 2017 | News Board

  Τον πρότυπο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο της εταιρείας «Τεχνική Βιοενεργειακή Κρήτης» – θυγατρική του ομίλου SYCHEM- στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, εγκαινίασε στις 27 Μαΐου 2017 ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

  Πρόκειται για μια «πράσινη» επένδυση που προστατεύει το περιβάλλον, ύψους 6 εκατ. ευρώ, της εταιρείας SYCHEM που συγχρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «JESSICA» – ΠΕΠ Κρήτης και δημιούργησε 150 νέες θέσεις εργασίας.

  Η εργοστασιακή μονάδα θα παράγει βιοαέριο και ηλεκτρική ενέργεια από κτηνοτροφικά – ζωικά υπολείμματα, ληγμένα τρόφιμα από σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, υπολείμματα εστιατορίων ξενοδοχείων κ.α. προστατεύοντας ουσιαστικά το περιβάλλον της Κρήτης.

  Μετά τον αγιασμό, καλωσόρισμα – ξενάγηση στην εργοστασιακή μονάδα παραγωγής «πράσινης» ενέργειας έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλέξανδρος Υφαντής, ο οποίος επεσήμανε ότι «ο συγκεκριμένος σταθμός διαχειρίζεται όλα τα οργανικά απόβλητα από σφαγεία μέχρι κοπριά και η μεγάλη του καινοτομία βρίσκεται στο ότι δεν υπάρχουν οσμές. Η μονάδα διαθέτει ένα ιδιαίτερο σύστημα απόσμισης για να μπορεί να βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, έχει ένα πολύ εξειδικευμένο σύστημα επεξεργασίας του υγρού αποβλήτου ώστε να μη μολύνει το περιβάλλον. Πρόκειται για ένα σταθμό που δέχεται πολύ δύσκολα οργανικά απόβλητα, ληγμένα τρόφιμα και μπορεί να τα μετασχηματίσει σε ενέργεια, σε θερμότητα, σε νερό και σε κοπριά χωρίς να αφήνει κανένα άλλο υπόλειμμα στο περιβάλλον. Ο σταθμός αυτή την στιγμή είναι 500 κιλοβάτ, έχει άδεια να επεκταθεί στα 2 μεγαβάτ, η επένδυση μέχρι στιγμής μόνο σε μηχανολογικό εξοπλισμό έχει ξεπεράσει τα 4 εκατ. ευρώ και η συνολική επένδυση με την αγορά γης ανέρχεται στα 6 εκατ. ευρώ. Ευχαριστούμε πολύ για την ουσιαστική συνδρομή τους την Περιφέρεια Κρήτης τις υπηρεσίες της, τον Δήμο Ηρακλείου και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ολοκλήρωση της επένδυσης».

  Ο κ. Αρναουτάκης σε σύντομο χαιρετισμό του συνεχάρη τους ιδιοκτήτες για την επένδυση που θα παράγει «πράσινη» ενέργεια στο νησί προστατεύοντας ουσιαστικά το περιβάλλον του νησιού, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει την καινοτομία, την έρευνα, την τεχνολογία και την ανάπτυξη που δημιουργούν παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.

  «Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση που χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «JESSICA»-ΠΕΠ Κρήτης. Προστατεύει ουσιαστικά το περιβάλλον, αφήνει ένα ουσιαστικό περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» που το έχει ανάγκη η Κρήτη, ενώ παράγεται βιοαέριο αλλά και «πράσινη» ενέργεια. Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει την καινοτομία, την έρευνα, την τεχνολογία, την ανάπτυξη αλλά και την απασχόληση. Η νέα μονάδα που εγκαινιάστηκε σήμερα προσφέρει 150 νέες θέσεις εργασίας, στη πλειοψηφία τους για απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό την περίοδο αυτή. Ευχόμαστε να υπάρξουν και άλλες ανάλογες επενδύσεις που μαζί με όλο τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει ως Περιφέρεια, στοχεύουμε σε ένα καλύτερο, προστατευμένο περιβάλλον», σημείωσε ο κ. Αρναουτάκης.

  Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Καλογερής σημείωσε: «Όταν είχαμε ζητήσει ως Περιφέρεια από τη ΔΕΗ και τη ΡΑΕ να πάρουμε και εμείς στην Κρήτη ποσόστωση για την παραγωγή ρεύματος από βιομάζα και βιοαέριο κάτι τέτοιο είχαμε στο μυαλό μας. Μονάδες σαν και αυτή που εγκαινιάστηκε σήμερα μπορούν να διαχειριστούν τα δικά μας βιοαπόβλητα ειδικά του πρωτογενή τομέα τα οποία δημιουργούν προβλήματα στο περιβάλλον και στον υδροφόρο ορίζοντα. Πρόκειται για μια μονάδα που έρχεται και «κουμπώνει» στο σχεδιασμό που έχουμε για το περιβάλλον και την προστασία του στην Κρήτη. Η μονάδα αξιοποιεί απόλυτα αυτά τα «βαριά» απόβλητα με τον καλύτερο τρόπο, αξιοποιώντας την θερμική και την ηλεκτρική ενέργεια που διατίθεται στο δίκτυο και δικαιώνει την επιλογή μας να μην δεχτούμε εισαγόμενα απόβλητα προκειμένου να γίνει παραγωγή ρεύματος αλλά να δώσουμε το βάρος στην επεξεργασία και στην αξιοποίηση των δικών μας αποβλήτων για ένα καλύτερο περιβάλλον στην Κρήτη».
  Σημειώνεται ότι τα εγκαίνια της υπερσύγχρονης μονάδας έγιναν παρουσία -ακόμη- του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Περιφερειακών – Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων – φορέων, υπηρεσιών αλλά και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.

  Πηγή http://www.cna.gr/

  Ενημερωθείτε για την επόμενη διοργάνωση