• Η συμβολή του σωστού εξαερισμού/ κλιματισμού στην εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας | Building Green Expo

    Η συμβολή του σωστού εξαερισμού/ κλιματισμού στην εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας

    Jun 18, 2015 | News Board

    Καταναλώνουμε κατά μέσο όρο 90% του συνολικού χρόνου μας μέσα σε κτίρια, ενώ ο αέρας στο εσωτερικό των κτιρίων είναι από 2 έως 5 φορές χειρότερος από τον ατμοσφαιρικό.

     

    Οικιακός Αερισμός
    Με τις σημερινές κατασκευαστικές προδιαγραφές να είναι πολύ πιο αυστηρές, οι χώροι μας γίνονται ολοένα και πιο κλειστοί προς το εξωτερικό περιβάλλον και, όσο κι αν αυτό μας προστατεύει από τα καιρικά φαινόμενα, υπάρχει μία αρνητική παράμετρος. Ο φρέσκος αέρας είναι απολύτως απαραίτητος στην καθημερινότητά μας, αφού χωρίς αυτόν προκύπτουν αρκετοί κίνδυνοι για την υγεία μας. Παράλληλα, ο σωστός εξαερισμός μπορεί να μας γλιτώσει από περιττά έξοδα και ενεργειακή σπατάλη, αφού μειώνει σημαντικά τη θερμοκρασία του χώρου τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο «χρυσός κανόνας» για τον σωστό φυσικό αερισμό ενός χώρου είναι να ανοίγουμε παράθυρα ή μπαλκονόπορτες με έκταση το λιγότερο 5% της επιφάνειας του πατώματος, ώστε να επιτρέψουμε στον ζεστό αέρα να απομακρυνθεί. Εναλλακτικά, μπορούμε να επιλέξουμε την εγκατάσταση τεχνητού εξαερισμού που επιτρέπει την εναλλαγή του αέρα σε 24ωρη βάση και χωρίς κόπο από μέρους μας. Όποια κι αν είναι η επιλογή μας, πρέπει να κατανοήσουμε ότι η διαδικασία αυτή εφόσον γίνεται σωστά μπορεί να μας προφυλάξει από αρκετά προβλήματα υγείας και να μας παράσχει ένα πολύ φιλικότερο περιβάλλον διαβίωσης. Χωρίς τη χρήση κλιματισμού ή άλλων μέσων, μπορούμε να επιτύχουμε σημαντική μείωση της θερμοκρασίας του χώρου μας, απομειώνοντας και τη ζημιά που προξενούμε στο περιβάλλον.

     

    Κλιματιστικά Inverter
    Η τεχνολογία αυτή αποτελεί τη νέα γενιά στον κλιματισμό και αποκτά ολοένα και περισσότερους «θαυμαστές». Μάλιστα, αρκετοί έχουν φτάσει στο σημείο να πουν ότι θα καταλήξουν να αντικαταστήσουν όλα τα ήδη υπάρχοντα κλιματιστικά μηχανήματα. Η δράση τους πάντως είναι εντυπωσιακή
    αφού επιτυγχάνουν σημαντική μείωση της θερμοκρασίας με μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας. Παρόλο που διατηρούν άνετα την επιθυμητή θερμοκρασία, δεν καταναλώνουν υπερβολικά πολλή ενέργεια, αφού μόλις φτάσουν την καθορισμένη θερμοκρασία μπαίνουν σε λειτουργία συντήρησης. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείτε αρκετά χρήματα και φροντίζετε για το περιβάλλον. Παράλληλα, τα κλιματιστικά αυτά προσαρμόζονται εύκολα σε οποιονδήποτε χώρο, γιατί μεταβάλλουν διαρκώς την
    απόδοσή τους ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, ξεκινώντας δυναμικά για να φτάσουν τη θερμοκρασία που επιλέγουμε και μετά παραμένουν σε ένα σταθερά χαμηλό επίπεδο απλά για να την συντηρούν.

     

    Αντλίες Θερμότητας
    Οι αντλίες θερμότητας είναι μία εξαιρετικά καλή λύση για την αντικατάσταση των κοινών κλιματιστικών. Ουσιαστικά αξιοποιούν και μετατρέπουν τον εξωτερικό αέρα σε ψυχρό, ο οποίος καταλήγει στο εσωτερικό του κτιρίου και διαμορφώνει την κατάλληλη θερμοκρασία. Έτσι, η ενέργεια που δαπανάται είναι πολύ λιγότερη από την αντίστοιχη που θα ήταν απαραίτητη για τη λειτουργία ενός κλιματιστικού και, επιπλέον, εκπέμπουν πολύ λιγότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% της απαιτούμενης ενέργειάς τους απορροφάται από το εξωτερικό περιβάλλον και μόλις το 30% από ηλεκτρική ενέργεια. Παράλληλα, έχουν πολλές χρήσεις πέρα από αυτήν, όπως η θέρμανση και η παροχή ζεστού νερού.

     

    Tip 1: Φροντίστε να συντηρείτε πλήρως τα κλιματιστικά σας, συμπεριλαμβανομένης και της εξωτερικής μονάδας, κάθε 2-3 χρόνια.

    Tip 2:Προσέξτε ώστε ο ήλιος να μη χτυπά την εξωτερική μονάδα.

    Tip 3: Καθαρίστε σε μηνιαία βάση τα φίλτρα του αέρα των συστημάτων
    κλιματιστικού.

    Tip 4: Ρυθμίστε την κατεύθυνση του αέρα στα κλιματιστικά προς τα κάτω, αφού ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος και κινείται με φυσικό τρόπο προς τα πάνω.

    Tip 5: Ρυθμίστε το θερμοστάτη στους 26-27ο C. Είναι ανώφελο, ενεργοβόρο και ανθυγιεινό να προσπαθείτε να επιτύχετε χαμηλότερες θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες.