• Τρόποι εξοικονόμησης ζεστού νερού | Building Green Expo

    Τρόποι εξοικονόμησης ζεστού νερού

    Jun 22, 2015 | News Board

    Το 10-15% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης κτιρίων προέρχεται από την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

    Με την εξοικονόμηση 20 λίτρων νερού την ημέρα μειώνετε την εκπομπή ρύπων κατά 140 κιλά.

     

    Boilers – Gas Boilers

    Μία πολύ καλή λύση για μονοκατοικίες ή οικογενειακές πολυκατοικίες είναι η εγκατάσταση boiler στο λεβητοστάσιο, το οποίο θα ζεσταίνει το νερό από τον λέβητα είτε είναι πετρελαίου είτε φυσικού αερίου. Παράλληλα, με ένα τέτοιο σύστημα έχετε την δυνατότητα να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη του boiler, ώστε να εξοικονομήσετε ενέργεια, αφού μόλις φτάσει στην επιθυμητή ρύθμιση θα σταματήσει να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για να ανέβει η θερμοκρασία του νερού σε επίπεδα που δεν θα χρησιμοποιήσετε. Τα boilers διαθέτουν πολύ μεγάλη χωρητικότητα και ισχυρό περίβλημα, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να διατηρήσουν το νερό ζεστό για πολλές ώρες. Επιπλέον, η αγορά τους είναι οικονομική, ενώ κάνουν και οικονομία στη χρήση, ώστε να μην επιβαρύνεστε με σημαντικά ποσά. Ακόμη, είναι σημαντικό το γεγονός ότι παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή στις εξωτερικές θερμοκρασίες, οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και σε περιοχές που πλήττονται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τέλος, πέρα από την σύνδεσή τους με τον λέβητα μπορούν, φυσικά, να λειτουργήσουν και με την υποστήριξη απλού ρεύματος.

     

    Ηλιακά Συστήματα

    Τα ηλιακά συστήματα είναι αυτά που έχουν αρχίσει να πρωταγωνιστούν στη χώρα μας και αυτό είναι λογικό, αφού έχουμε σημαντική ηλιοφάνεια για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Σίγουρα παραμένει η πιο «πράσινη» λύση για την παροχή ζεστού νερού, λειτουργώντας μόνο χάρη στην επίδραση του ήλιου. Εάν βέβαια είναι αναγκαίο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το ρεύμα για υποστήριξη του συστήματος. Η χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα εξοικονομεί ενέργεια και μειώνει το ενεργειακό σας αποτύπωμα, αφού σε περιοχές με ηλιοφάνεια το ζεστό νερό που συγκεντρώνεται είναι συνήθως αρκετό. Και, βέβαια, είναι σχεδόν αυτονόητο το γεγονός ότι το κόστος σας θα είναι μηδενικό, καθώς θα χρειάζεται να έχετε μόνο τον ήλιο με το μέρος σας.

     

    Συμβουλές για εξοικονόμηση ζεστού νερού

    Tip 1: Φροντίστε να μονώσετε τους σωλήνες του boiler σας, καθώς οι ενεργειακές απώλειες μπορεί να είναι σημαντικές.

    Tip 2: Επιλέξτε να κάνετε ένα γρήγορο ντους, αντί να γεμίζετε τη μπανιέρα καθημερινά ξοδεύοντας έτσι τρεις φορές λιγότερο νερό, αλλά και ρεύμα.

    Tip 3: Στο πλύσιμο των χεριών, στο βούρτσισμα των δοντιών ή στο ξύρισμα, ανοίγετε τη βρύση μόνο όταν είναι απαραίτητο.

    Tip 4: Με ένα πλυντήριο πιάτων θα ξοδεύετε λιγότερο νερό, αλλά, εάν δεν έχετε, πλένετε τα πιάτα σε μία μικρή λεκάνη. Είναι καλό να ξεκινάτε από τα λιγότερο λερωμένα πιάτα για εξοικονόμηση νερού.

    header_Newsletter